Haberler

Hamilelikte Böbreğin Çalışması Değişir...

 

Hamilelikte önce böbrek değişir. Böbreğin çalışması, süzmesi ve dolayısıyla kişinin tansiyon durumu gebelik öncesinden farklıdır. O nedenle gebelik muayenelerinde böbrekler dikkatli takip edilmelidir.

 

Hamilelikte böbrekle ilgili rahatsızlıklar neler olabilir?

  
Hamilelikte önce böbrek değişir. Böbreğin çalışması, süzmesi ve dolayısıyla kişinin tansiyon durumu gebelikten öncesinden farklıdır. Gebelikte böbreğe bağlı en sık görülen rahatsızlık gebelik hipertansiyonudur. Genellikle ilk üç ayda tansiyon düşer. İkinci 3 ayda tansiyon normal sınırlara çıkmaya başlar. Ancak gebelik hipertansiyonu gelişenlerde gebeliğin 20. haftasından sonra yüksek tansiyon tespit edilir. Bazı kişilerde gebeliğin erken dönemlerinde de yüksek tansiyon görülebilir. Bu durumda bu gebe aslında gebelik öncesinde de yüksek tansiyon hastasıdır denebilir.
Bir diğer rahatsızlık da gebelikte farklı nedenlerle hipertansiyonun şiddetlenip preeklampsi denen hastalığın ortaya çıkmasıdır. Genellikle gebeliğin 20. haftasından sonra hipertansiyon tespit edildi ise preeklamsi olabilir. Bu kişilerin daha önceden bilinen böbrek hastalığı veya hipertansiyonu yoktur. Yüksek tansiyonla birlikte şişlik ve idrarda protein kaybı olur. Bazı gebelerde daha şiddetli hale gelirse, hızla ilerlerse nöbet geçirmeye kadar varabilir. Buna da eklampsi denir ve genellikle 20 yaş civarındaki genç gebelerde ve ilk gebeliklerde daha fazla görülür.
Bir başka böbrekle ilişkili hastalıklar da tekrarlayan enfeksiyonlardır. Gebelerde gebe olmayanlara göre artmış idrar yolu enfeksiyon olasılığı fazladır. Böbrek iltihabı gebelerin hayatını etkileyebileceği gibi bebeğin sağlığını da olumsuz etkiler.
Ayrıca nefrit gibi bazı hastalıklar da gebelikle beraber şiddetlenebilir.
Gebeliğin özellikle altıncı ayında basınçtan dolayı böbreklerde genişleme ve büyüme de ortaya çıkabilir.
 
Hamilelikteki yüksek tansiyon anne ve bebek sağlığını etkiler
 
Gebede preeklampsi olmuşsa, idrarda protein kaçağı varsa bu durum beyin kanamaları hatta anne ölümlerine kadar varabilir.
Ayrıca gebelik hipertansiyonu çok iyi takip edilip tedavi edilmezse bebekte büyüme gelişme geriliği olur. Düşük ağırlıklı bebekler dünyaya gelir.
 
Gebelikte böbrekle ilgili şikâyetleri en aza indirmek için öncesinde mutlaka idrar tahlili ve tansiyon ölçümü yapılmalıdır. Bilinen böbrek yetmezliği var mı diye bakmak gerekir. Çünkü böbrek yetmezliği erken düşüklere, anne karnında bebek ölümlerine, erken ve düşük ağırlıklı bebek doğumlarına neden olabilir.
 
Hazırlayan: Prof. Dr. Gülçin KANTARCI

E-bülten listemize kayıt olun.

Yeniliklerimizden haberdar olmak için kendinizi ebülten listemize ekleyin.